Boek van Noord-Koreaanse dissident in het Nederlands vertaald

In Amsterdam is op 30 november de Nederlandse vertaling gepresenteerd van 'Over de Grens' van Jang Jin-sung, Leids gasthoogleraar en een van de meest invloedrijke Noord-Koreaanse dissidenten. In dit boek beschrijft hij het unieke verhaal van zijn ontsnapping aan het Noord-Koreaanse regime.

Hofdichter op de vlucht

Op 28-jarige leeftijd werd Jang door het Noord-Koreaanse regime van Kim Chŏngil (Jong-il) uitverkoren tot hofdichter. Maar na een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden moest hij vluchten, via China naar Zuid-Korea. Inmiddels is hij gasthoogleraar in Leiden. In het Amsterdamse academisch-cultureel centrum Spui25 werd op 30 november in Jangs aanwezigheid de Nederlandse vertaling gepresenteerd van het boek over zijn ontsnapping, getiteld Over de Grens. Mijn ontsnapping uit Noord-Korea. De bijeenkomst was georganiseerd door het LeidenAsiaCentre. De Zuid-Koreaanse ambassadeur Jonghyun Choe nam het eerste exemplaar in ontvangst.

De Zuid-Koreaanse ambassadeur Jonghyun Choe (links) neemt het eerste exemplaar van 'Over de Grens' in ontvangst. In het midden Prof. Remco Breuker, rechts Prof. Jang Jin-sung

De Zuid-Koreaanse ambassadeur Jonghyun Choe (links) neemt het eerste exemplaar van 'Over de Grens' in ontvangst. In het midden Prof. Remco Breuker, rechts Prof. Jang Jin-sung

Geen eenvoudige vertaling

Prof. dr. Jang Jin-sung

Prof. dr. Jang Jin-sung

Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker vertaalde het boek vanuit het Koreaans. Dat was geen eenvoudige opgave, zo stelde hij bij zijn inleiding van de avond in Spui25. Breuker roemde de gelaagdheid van het boek. De lezer zou er goed aan doen de inhoud niet te reduceren tot één ding: niet alleen een reisverslag, niet alleen een handboek voor het ‘begrijpen’ van Noord-Korea en niet alleen een literair meesterwerk.


Emotionele dictatuur

In een tweegesprek tussen Jang en de Leidse Koreadeskundige Koen de Ceuster, dat op de boekpresentatie volgde, benadrukte Jang dat Noord-Korea niet alleen een fysieke dictatuur is maar vooral ook een emotionele en mentale dictatuur. Ook de denkwijze van de Noord-Koreaanse burger, met als belangrijkste element de heersercultus van de Grote Leider, wordt van bovenaf bepaald. De muur van leugens die het Noord-Koreaanse regime om de burgers heen bouwt, kan volgens hem al worden aangetast door een ‘kleine steen die de waarheid bevat’. Na zijn leven in Noord-Korea als propaganda-activist wil Jang nu vooral die waarheid vertellen in een vrije omgeving.

Indoctrinatie zit diep

Ook het effect van buitenlandse hulp kwam aan bod, zoals het World Food Program en Artsen Zonder Grenzen. Deze hulp wordt volgens Jang misbruikt door het Noord-Koreaanse regime voor het in stand houden van het eigen bestel. Door de Noord-Koreanen zelf wordt de hulp gezien als ‘geschonken door de Grote Leider’. De indoctrinatie zit er volgens hem zo diep in en er is zo’n wijdverspreid web van leugens, dat onder het huidige regime geen verbetering van de situatie voor de Noord-Koreaan zal plaatsvinden.


Jang Jin-sung

Professor Jang is aan de Universiteit Leiden verbonden als gasthoogleraar op het gebied van speaking truth to power. Hij geeft onder meer een masterclass waarin hij het Noord-Koreaanse regime van binnenuit belicht. Door zijn ervaring met dit regime is hij in staat tot dusverre nauwelijks bekende kennis over ‘hoe Noord-Korea werkt’ te verspreiden.

(1 december 2015 - Arthur van 't Spijker/CR)

Zie ook

Over de Grens
Arbeiderspers
Vertaler: Remco Breuker
ISBN: 9789029589635
Prijs: €22,50

Laatst Gewijzigd: 02-12-2015