MNL viert 250-jarig bestaan met tentoonstelling UB

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde bestaat 250 jaar. Om dit te vieren vond op 20 mei al een feestelijke bijeenkomst plaats in het bijzijn van Z.M. Koning Willem-Alexander. Daarnaast is van 9 juni t/m 20 september in de Universiteitsbibliotheek een tentoonstelling over de Maatschappij te bezoeken.

Passie voor Nederlands

De “Maetschappy der Nederlandsche Letterkunde” zag het levenslicht in 1766, te Leiden. Een groep jonge academici voelde zich geroepen “de beoefening van de schone letteren en de studie van de Nederlandse taal- en letterkunde, geschied- en oudheidkunde in hun onderlinge samenhang te bevorderen”. Hun passie voor de nationale cultuur was bijzonder: de regionale identiteit woog destijds stukken zwaarder dan de Nederlandse. 


Gevarieerde tentoonstelling

Wat is er zoal te zien? Denk aan bijzondere stukken uit het rijke MNL-archief, zoals op prijsvragen ingezonden antwoorden, zegelontwerpen, achttiende-eeuwse notulen en ledenlijsten. Er zijn negentiende-eeuwse menukaarten te zien (waarop steevast luxe ‘schildpaddensoep’ vermeld staat) van diners die na afloop van jaarvergaderingen plaatsvonden.  Ook topstukken uit de bibliotheek van de Maatschappij, zoals uit de collecties van François HaverSchmidt, Nicolaas Beets en Frans Kellendonk ontbreken niet.

Wolkers en Reve

In de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan Jan Wolkers en Gerard Reve. Medeorganisator Rick Honings: ‘Wolkers vermeldde zijn lidmaatschap op de titelpagina van zijn verhalenbundel De hond met de blauwe tong (1964). Gerard Reve viel dezelfde eer ten deel. Hij voelde er evenwel weinig voor om contributie te moeten betalen en zegde zijn lidmaatschap op. Secretaris Dirk de Jong probeerde hem tevergeefs op andere gedachten te brengen, en dat leverde een mooie brief op.’ Dit en nog veel meer is te zien op de tentoonstelling.

Opening

De opening vindt plaats op donderdag 9 juni om 16:00 uur in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek Leiden aan de Witte Singel 27. Meer informatie over het programma vind je hier.

Laatst Gewijzigd: 03-06-2016