6 dec 2016 | Lezing "Islam en medische ethiek: hoofdvragen en benaderingen"| Prof. Ghaly

Op dinsdag 6 december verzorgt prof. dr. Mohammed Ghaly een lezing over Islam en medische ethiek in Leiden. De lezing is open voor iedereen.

Islam en medische ethiek: hoofdvragen en benaderingen

Technologische ontwikkelingen op medisch gebied kunnen nieuwe en uitdagende ethische vragen oproepen. Religieuze overtuigingen kunnen een beslissende rol spelen in het omgaan met deze vragen en dat geldt ook voor moslims in het Westen.

Prof. dr. Mohammed Ghaly zal tijdens deze lezing ingaan op hoe deze nieuwe en uitdagende ethische vragen benaderd worden vanuit een islamitisch perspectief, wat deze benadering “islamitisch” maakt en in hoeverre deze verschilt van andere (niet) religieuze benaderingen. Andere vragen die aan bod komen zijn: wie spreekt namens de islamitisch medische ethiek in de hedendaagse tijd? En hebben we te maken met een homogeen domein of met verschillende geluiden daarbinnen? Hoe kunnen artsen en beleidsmakers in de praktijk omgaan met deze islamitische perspectieven?

Tijdens deze lezing zal prof. dr. Mohammed Ghaly deze vragen behandelen met ruimte voor interactieve discussie met het publiek. U kunt alvast een voorproefje krijgen van de lezing door dit filmpje te bekijken. 
 

Programma

18:30 – 19:00     Inloop

19:00 – 19:05     Introductie| R. Oueslati

19:05 – 19:45     Islam en medische ethiek: hoofdvragen en benaderingen deel 1|
                          
Prof dr. M. Ghaly

19:45 – 20:00     Pauze

20:00 – 20:45     Islam en medische ethiek: hoofdvragen en benaderingen deel 2|
                          
Prof dr. M. Ghaly

20:45 – 21:00     Vragen en discussie


Prof. Dr. Mohammed Ghaly

Mohammad Ghaly is hoogleraar Islam en Biomedische Ethiek aan de Research Center for Islamic Legislation & Ethics (CILE), Hamad Bin Khalifa Universiteit (HBKU) in Qatar. Hij een B.A. in Islamstudies van al-Azhar Universiteit in Egypte en M.A. en PhD van de Universiteit Leiden. Naast zijn verschillende publicaties op het gebied van islamitische medische ethiek, heeft hij zich bezig gehouden met twee grootschalige onderzoeksprojecten, namelijk “Islamic Bioethics: The Interplay of Islam and the West (2012-2016)” gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en “Genomics and Islamic Ethics (2016-2019)” gefinancierd door Qatar National Research Fund (QNRF).


Praktische informatie

De lezing wordt gegeven van 19.00 tot 21.00 uur op dinsdag 6 december. De lezing vindt plaats in zaal 019 van het Lipsius (Cleveringaplaats 1 in Leiden). De lezing is gratis. Als u de lezing wilt bijwonen kunt u zich aanmelden via leidenislamacademie@hum.leidenuniv.nl

 
Laatst Gewijzigd: 01-12-2016