Max van Duijn deelnemer filmpitch-wedstrijd NWO Bessensap

LUCAS-promovendus Max van Duijn doet onderzoek naar het belang van verhalen voor gedachtenlezen.

Op het YouTube-kanaal van NWO Bessensap legt Max van Duijn in een pitch van 60 seconden  zijn onderwerp voor. Hij heeft hierover een kort filmpje gemaakt als inzending voor de filmpitch-wedstrijd van NWO Bessensap. Als Max de wedstrijd wint, wil hij een korte film maken waarin hij zal uitleggen hoe gedachtenlezen werkt, welke rol verhalen daarbij spelen, en waarom je er geen bovennatuurlijke gave of hersenscanner voor nodig hebt. We kunnen Max steunen door te stemmen op zijn ingezonden filmpje en dit te ‘liken’.


Het onderzoek van Max van Duijn

Mensen zijn de gedachtenleeskampioenen van de natuur. Veel beter dan alle andere dieren kunnen wij inschatten wat anderen denken. Verhalen, van mythen tot romanplots en van kleine anekdotes tot de laatste roddels van de dag, spelen hierbij een cruciale rol.

Zonder gedachtenlezen zouden mensen niet kunnen samenwerken, communiceren of hechte sociale gemeenschappen kunnen vormen - je zou ze dus amper als mensen herkennen. Het gaat hierbij om het soort gedachtenlezen dat haast iedereen vanaf een bepaalde leeftijd beheerst: je genereert de hele dag door informatie over wat anderen denken. Deze informatie neem je (veelal onbewust) in overweging bij alles wat je zegt en doet.
In de psychologie en de breinwetenschappen wordt al decennialang onderzoek gedaan naar gedachtenlezen (meestal ‘Theory of Mind’ genoemd). Vaak is aangenomen dat het hierbij om een (aangeboren) mechanisme in onze individuele brein gaat.

Het onderzoek van Max van Duijn laat zien dat dit maar het halve verhaal is: ons brein is via taal ‘aangesloten’ op een soort ‘cultureel superbrein’. Hierin ligt de ervaring van talloze generaties opgeslagen. Verhalen zorgen ervoor dat deze ervaring weer in het brein van elke opgroeiende generatie terechtkomt, waar zij nodig is voor die onmisbare menselijke eigenschap: gedachtenlezen. Dat gedachtenlezen is voor mensen als megasociale dieren van levensbelang, en verhalen zijn dat dus ook.

Stemmen

Stemmen op de filmpitch van LUCAS-promovendus Max van Duijn kan tot 23 maart ! Als er genoeg ‘likes’ worden binnengehaald, maakt NWO Bessensap een korte film over zijn onderzoek.

Stemmen kan via: http://www.youtube.com/watch?v=XZWPNG6MgEI&list=PL5DH6isexdcArsCQFftwJGRIwMN17PvxQ&index=1

 

Laatst Gewijzigd: 24-05-2013