Toneelvereniging Saint-Lazare

Bloeiend toneelgezelschap

De opleiding Franse taal en cultuur in Leiden heeft naast studievereniging Gibalaux een bloeiende toneelvereniging: Saint-Lazare, waar studenten met toneelambities hun hart kunnen ophalen. De vereniging staat ieder jaar met een grote Franstalige productie op de planken. De laatste jaren is er steeds meer interesse van buiten de universiteit in het toneelgezelschap.

Saint-Lazare speelt "Qui est Monsieur Schmitt?" van Sébastien Thiéry
Bij de familie Bélier gaat de telefoon over hoewel ze helemaal geen abonnement hebben. Een onbekende stem vraagt naar ene meneer Schmitt…  Wie is waar? Dan blijkt ook de inrichting van hun huis veranderd te zijn evenals de inhoud van hun kasten. Waarom en hoe ? Vreemd maar toch ook grappig: Feydeau en Kafka lijken beiden van de partij te zijn. Ook de actrices (want alle rollen worden door dames gespeeld) zijn trouwens op zoek naar hun personages. 

Leiden INS BLAU: 25 mei 2016, 20.30 uur

Boeing Boeing in het buitenland

Saint-Lazare is zelfs in het buitenland actief. Zo was de vereniging in 2012 op het universitaire theaterfestival Fès in Marokko in actie te zien. De vereniging voerde daar de Franse komedie Boeing Boeing op, een bekend stuk dat Marc Camoletti in de jaren zestig geschreven heeft. Het verhaal gaat over een Parijse vrijgezel die een liefdesrelatie heeft met drie verschillende stewardessen. Tijdens het festival beoordeelde een grote jury, bestaand uit onder andere bekende Arabische acteurs, de toneelstukken op verschillende onderdelen. Sofie Dewulf, die namens Saint-Lazare de sterren de hemel acteerde, werd tot haar grote verrassing uitgeroepen tot beste actrice. Foto’s van het evenement zijn op de Facebook-pagina van het LUCAS te vinden.


Rolverdeling

Hoeveel mensen van de toneelvereniging in het theater op de planken staan varieert elk jaar en is afhankelijk van de voorstelling, het genre en het aantal leden van de vereniging. Er zijn verschillende soorten rollen- de ene wat groter, de ander wat kleiner. Saint-Lazare heeft daarnaast een metteur en scène, die toneelstukken regisseert, optredens organiseert en de contacten onderhoudt. Ook is er altijd een lid die de kleding en het decor verzorgt. Naast studenten Franse taal en cultuur zijn ook (oud-)docenten en -studenten actief in de vereniging.


Geïnteresseerd? Voor meer informatie kun je een mailtje sturen naar Sjef Houppermans.

Laatst Gewijzigd: 06-01-2017