Actueel

Journalistiek en Nieuwe Media Blogt

Docenten en studenten van Journalistiek en Nieuwe Media vullen sinds kort een gezamenlijke website: www.jnmblog.nl . In navolging van Leiden Law Blog, Leiden Islam Blog en andere universitaire blogs schrijven zij over onderzoek en ontwikkelingen op hun gebied: de journalistiek.


Alumni vertellen op Droombaanborrel JNM

Op donderdag 19 februari komen een aantal oud-studenten van de minor en master Journalistiek en Nieuwe Media terug naar Leiden voor de Droombaanborrel. Ze vertellen over hun eigen ervaringen op de journalistieke arbeidsmarkt. Alle studenten kunnen Sean van der Steen, Jerry Vermanen, Charlotte Goldhoorn en Leendert Beekman het hemd van het lijf vragen over hoe het is om na de master of minor journalistiek aan de slag te gaan als journalist.


Journalistiek veldwerk: langer rondhangen voor betere verhalen

Wat kunnen journalisten van antropologen leren? In het JNM-seminar van 16 februari vertellen twee journalisten over hun journalistieke veldwerk in de Haagse Spoorwijk. De derde spreker in dit gastcollege is onderzoeker Martijn de Koning, die als antropoloog veldwerk doet onder Nederlandse moslims, onder andere in Den Haag.


3 december: De smartphone in Afrika

De mobiele telefoon is vandaag de dag niet weg te denken uit het Afrikaanse landschap. De snelheid waarmee de telefoon is opgepakt in het dagelijks leven wordt wel vergeleken met een 'revolutie'. Het vervolg op deze 'revolutie' is de verandering van de technologie naar de 'smartphone'. Zijn de huidige opstanden die zich voordoen in Afrika (Tsjaad, Burkina Faso, Mali) voor een deel te verklaren uit deze technologische verandering? Op 3 december schetst Mirjam de Bruijn de ontwikkeling van de mobiele telefoon naar smartphone en met name de consequenties die dit heeft voor politieke en sociale bewustwording.


De Telegraaf: hoe goed is de grootste krant van Nederland?

In de reeks seminars van Journalistiek en Nieuwe Media legt hoofdredacteur Sjuul Paradijs uit waarom De Telegraaf - sinds kort op tabloidformaat - nog steeds de grootste krant van Nederland is. En waarom er is gekozen voor een klein formaat, maar nog steeds met grote letters.


Iedereen Factchecker!

Is deze foto echt? Is dat verhaal wel te vertrouwen? Factchecken hoort bij het dagelijks werk van journalisten. En het wordt, voor wie handig gebruik maakt van bronnen, steeds makkelijker, vindt Peter Burger. Een seminar met tips, trucs en sterke verhalen. Ook voor niet-journalisten. Omdat de waarheid te belangrijk is om alleen aan de nieuwsmedia over te laten.


1 oktober: Prins Bernhard: de mythe en de media

Op 1 oktober spreekt historicus dr. Gerard Aalders over een charmante maar ook omstreden Prins. Aalders, wiens jongste boek dit voorjaar verscheen (Niets was wat het leek. Prins Bernhard) deed jarenlang onderzoek naar de handel en wandel van Prins Bernhard.


Nacht van de Dictatuur

Tijdens de Nacht van de Dictatuur zullen verschillende dictaturen wereldwijd onder de loep genomen worden. Op vrijdagavond 12 september kun je niet alleen debatten bezoeken en films bekijken, maar ook lezingen door internationale experts bijwonen. De Nacht van de Dictatuur vindt plaats in Den Haag.