Studenten onderzoeken trends voor de stad Leiden

Studenten Journalistiek en Nieuwe media onderzochten urban trends voor en over Leiden. Ze werkten mee aan 71x071, een groot project om Leiden ‘leuker, beter en mooier’ te maken.

Leiden in de toekomst

Het project, waarbij 71 trends centraal staan, wil de vraag beantwoorden hoe Leiden er in de toekomst kan uitzien. Want het motto van de vrijwilligersorganisatie Stadslab die het project organiseert, is: hoe kunnen we Leiden beter, mooier, leuker maken. Daarvoor doken studenten als echte onderzoeksjournalisten in de trends die interessant zijn voor Leiden.

Onderzochte trends

Wat is de toekomst voor boekhandels in Leiden in deze tijd van digitale informatie? Hoe kunnen we talent scouten in Leiden? Hoe kan Leiden meedoen met de trend van funshoppen? Deze vragen trachten de studenten te beantwoorden door op onderzoek uit te gaan in de stad en door te praten met experts. Andere onderzochte trends zijn onder andere drempelloze musea, internationaal toerisme in de stad, een veilige stad, kunst in openbare ruimtes, biodiversiteit in de stad en burgerparticipatie in de politiek.

Gekoppeld aan experts

De studenten deden hun onderzoek onder begeleiding van Jaap de Jong, hoogleraar Journalistiek en Nieuwe media, en Willem van Rooijen, docent bij deze masteropleiding. Ze waren ook gekoppeld aan experts, onder andere beleidsmedewerkers en ondernemers uit Leiden, die ze van inspiratie en informatie konden voorzien.

Presentatie voor de burgemeester

De studenten namen voor hun onderzoek in duo's een urban trend onder hun hoede en keken of en hoe het idee of de ontwikkeling ook in Leiden toepasbaar is. Op vrijdag 28 november werden de eerste 25 trends met korte filmpjes gepresenteerd aan een volle zaal in theater Trianon. In het publiek zaten ook burgemeester Henri Lenferink en wethouder Robert Strijk.

Scholieren

Naast de studenten van de Leidse universiteit deden ook scholieren van het Leonardo College (4 vwo) mee aan 71x071. Zij onderzochten trends op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit.

Resultaten op website

De resultaten van het onderzoek van de studenten en scholieren worden binnenkort gepresenteerd op de website 71x071. Deze website moet denkers en doeners in Leiden inspireren om met deze ideeën  aan de slag te gaan.

Vervolg

De resterende trends worden in 2015 onder de loep genomen. Studenten of belangstellenden die hieraan mee willen werken, kunnen mailen naar voor meer informatie.

(2 december 2014 – MH)

Zie ook

Laatst Gewijzigd: 02-12-2014