Actueel

" class="getfive" title="" alt="" />

U wordt automatisch doorgestuurd. Gebeurt er niets? Naar de nieuwe website.Bareez Majid wint IISG scriptieprijs met onderzoek naar martelmuseum

De ‘beste MA-scriptie op het gebied van nationale of internationale geschiedenis’ werd dit jaar geschreven door afgestudeerd masterstudente Middle Eastern Studies (research) Bareez Majid. Zij wint de prestigieuze Volkskrant – IISG scriptieprijs 2015 voor haar moedige en integere onderzoek naar een oude martelgevangenis – nu museum - in Iraaks Koerdistan.


Boek van Noord-Koreaanse dissident in het Nederlands vertaald

In Amsterdam is op 30 november de Nederlandse vertaling gepresenteerd van 'Over de Grens' van Jang Jin-sung, Leids gasthoogleraar en een van de meest invloedrijke Noord-Koreaanse dissidenten. In dit boek beschrijft hij het unieke verhaal van zijn ontsnapping aan het Noord-Koreaanse regime.


Leiden-Aramco lezing: kennis pre-islamitisch erfgoed in gevaar

Het Arabisch schiereiland, een gebied dat zich uitstrekt van Syrië tot Jemen, wordt vaak geassocieerd met islam. Vóór de komst van de islam kent de regio een rijke geschiedenis, maar kennis hierover is in gevaar. Laïla Nehmé vertelt tijdens de openbare Leiden-Aramco Lecture op 10 december over deze geschiedenis.


Twee nieuwe vice-decanen benoemd

Het College van Bestuur van de Universiteit Leiden heeft, na een zorgvuldig selectieproces, op 24 november jongstleden dhr. Dr. E.J.L. (Egbert) Fortuin en mw. Prof. Dr. M.P.A. (Mirjam) de Baar benoemd als vice-decanen tevens portefeuillehouders onderwijs van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Hiermee zal de omvangrijke portefeuille onderwijs in het Faculteitsbestuur door twee van onze collega's worden ingevuld.


" alt="" />

Op vrijdag 11 december geeft historicus Jo Tollebeek de 44ste Huizingalezing, met als titel:

'De paarden van Waterloo. Over de schoonheid en de bruutheid van de geschiedenis.'

De naam van de lezing is een eerbetoon aan de historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945). De lezingen hebben - in de geest van Huizinga’s werk - een cultuurhistorisch dan wel een cultuur- of maatschappijkritisch karakter.  

De Huizingalezing wordt sedert 1972 jaarlijks georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en (vanaf 2014) Elsevier.De paarden van Waterloo. Over de schoonheid en de bruutheid van de geschiedenis

Met het verleden kan op allerlei manieren worden omgegaan. De herinnering aan de Slag bij Waterloo (1815) bijvoorbeeld kreeg vorm in herdenkingsrituelen en monumenten, historieschilderijen en panorama’s, musea en reenactments. Maar Waterloo wordt ook herinnerd in objecten: de pistolen die aan Napoleon hebben toebehoord, een officiersuniform, het vaandel van een studentencompagnie.

De aantrekkingskracht van deze objecten schuilt in hun ‘verledenheid’. Zij hebben de twee eeuwen overbrugd die sinds de veldslag zijn verlopen en scheppen als het ware de mogelijkheid – meer dan bijvoorbeeld de monumenten en de reenactments – het verleden aan te raken. Dat fenomeen is door Johan Huizinga de ‘historische sensatie’ genoemd: het plotse en momentane gevoel in een direct contact met het verleden te staan dat wij bij een vaak onbeduidend voorwerp uit het verleden kunnen ervaren.

De merkwaardige terugkeer van Wexy, het paard van de latere koning Willem II, dat net als zijn berijder in Waterloo gewond raakte, illustreert de kracht maar ook de dubbelzinnigheid van deze historische sensatie. Wexy werd bij zijn dood gevild, waarna de bewerkte huid op een houten raamwerk werd vastgelijmd. In 2014 werd het paard in het Dordrechts Museum getoond, nu staat het centraal in een tentoonstelling in het Rijksmuseum. Er gaat een grote aantrekkingskracht van uit, zoals dat ook het geval is bij Marengo, Napoleons Arabier, waarvan het skelet vandaag nog in het National Army Museum in Londen kan worden bezichtigd.

Wexy en Marengo staan voor de schoonheid van de oorlog: voor het spektakel, voor het heldhaftige, voor het publieke karakter ervan. Maar de paarden van Waterloo tonen het verleden ook in al zijn bruutheid: in zijn concreetheid en tastbaarheid, rauw en kwetsbaar. De carrières van Wexy en Marengo dwingen ons opnieuw na te denken over onze historische verbeelding, over Huizinga’s historische esthetiek en over de ‘draagsporen van de geschiedenis’.

Programma

19.15 uur - Deuren Pieterskerk open
20.00 uur - Welkomstwoord
20.10 uur - Lezing Prof. dr. Jo Tollebeek, ‘De paarden van Waterloo. Over de schoonheid en de bruutheid van de geschiedenis.’ Na afloop commentaar door Prof. dr. Judith Pollmann.
21.30 uur - Einde en gelegenheid tot een borrel

Over Jo Tollebeek

Jo Tollebeek is hoogleraar Cultuurgeschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw en decaan van de faculteit Letteren van de KU Leuven.

Hij publiceert vooral over de geschiedenis van de historische cultuur, over het gebruik misbruik van het verleden in nationale en nationalistische contexten, en over universiteits- en wetenschapsgeschiedenis. Recent verschenen onder meer Mannen van karakter. De wording van de moderne geesteswetenschappen (2011), Setting the Standards.Institutions, Networks and Communities of National Historiography (red. met Ilaria Porciani, 2012) en Ravage.Kunst en cultuur in tijden van conflict (red. met Eline van Assche, 2014). Hij was hoofdredacteur van België, een parcours van herinnering (2008), de tweedelige reconstructie van de lieux de mémoire van de Belgische natiestaat.

Praktische informatie

Kaartjes kosten €12,50. U krijgt daarmee niet alleen toegang tot de lezing, maar ook een boekje met Tollebeeks lezing en een drankje na afloop van de lezing.

Kaartjes zijn te bestellen via de website van Elsevier.Sharia, steniging en homoseksualiteit

Er is meer aandacht voor ethiek binnen de sharia, het islamitisch rechtssysteem, dan gedacht. Dat bleek op jaarlijkse congres van het Leiden University Centre for the Study of Islam and Society (LUCIS). Wetenschappers uit de hele wereld bogen zich onder meer over de vraag hoe het moderne islamitisch recht omgaat met stenigen en rechten voor homoseksuelen.


Vrijmetselarij speelde grotere rol binnen VOC dan gedacht

Het vrijmetselaarsgenootschap speelde waarschijnlijk een veel grotere rol bij de VOC en de handel met Zuidoost-Azië dan tot nu toe werd gedacht. Dit inzicht zou een nieuw licht werpen op de Europese koloniale geschiedenis. Kunsthistorica Andréa Kroon onderzocht de geschiedenis, rituelen en materiële cultuur van de vrijmetselaars. Promotie op donderdag 26 november.


Deze week: studiekiezers op Proefstuderen & Experience Day

Op 27 november organiseert de Faculteit Geesteswetenschappen Proefstuderen voor studiekiezers uit 5 of 6 VWO die een beter beeld van de opleiding willen krijgen. Op 28 november vindt eenzelfde evenement plaats onder de naam Experience Day bij International Studies in Den Haag. In totaal worden er zo’n 600 scholieren verwacht voor de twee evenementen.


Bekijk het filmpje van Chinastudies

Hoe ziet een dag in het leven van een student Chinastudies eruit? Studenten van de opleiding hebben geprobeerd zo veel mogelijk aspecten van de opleiding te laten zien, zodat jij weet waar de opleiding zich mee bezighoudt!


Dialecten als sleutel tot de Japanse prehistorie

Niet altijd werd in Japan Japans gesproken. Wetenschappers verbinden de komst van de taal naar Japan met de migratie van boeren rond 400 v. Christus. Taalkundige Elisabeth de Boer gaat met een ERC Starting Grant onderzoek doen naar de verdere verspreiding van de taal in Japan.    


Scholieren bijgespijkerd over vluchtelingencrisis

In de nieuwe collegezaal van het Lipsius zaten op 12 november geen studenten maar scholieren. Negen vijfde klassen van het Stedelijk Gymnasium in Leiden kregen een uniek college over de vluchtelingencrisis van hoogleraar Sociale Geschiedenis Leo Lucassen. ‘Het is erg moeilijk om je over dit onderwerp een mening te vormen’, aldus een scholier.


Vlag halfstok en minuut stilte voor Parijs

Vandaag om 12 uur staan we stil bij de tragische gebeurtenissen in Parijs van afgelopen vrijdag. Namens het faculteitsbestuur wil ik alle collega’s en studenten uitnodigen om samen een minuut stilte in acht te nemen.


Geheimen zeventiende-eeuwse brieven eindelijk onthuld

In het Museum voor Communicatie in Den Haag is het archief van een 17e-eeuwse postmeester herontdekt. Het internationale onderzoeksteam Signed, Sealed & Undelivered, geleid door letterkundige Nadine Akkerman van de Universiteit Leiden en historicus David van der Linden van de Rijksuniversiteit Groningen, onthult dankzij nieuwe scantechnieken de geheimen van dit archief.


Leidse wetenschappers op Eureka Festival

Bas Haring, Erik Kwakkel, Marc van Oostendorp. Deze en andere Leidse wetenschappers laten hun licht schijnen over hun vakgebied op het Eureka Festival op 29 november in de Westergasfabriek in Amsterdam. Dit festival wordt georganiseerd rond de presentatie van de Nationale Wetenschapsagenda op die dag.