Weblectures, video en audio in het onderwijs

Weblectures

Na een succesvolle pilot met Wetenschapsfilosofie in 2009 worden steeds meer FGW-hoorcolleges opgenomen als weblecture. Deze on-line videocolleges, waarin de docent wordt getoond met meedraaiende powerpoint-presentatie, stellen je in staat om vlak voor het tentamen de delen die je moeilijk vond nog eens te bekijken. Het gebruik van weblectures in de Leidse faculteiten groeit gestaag. Voor de nieuwe studie International Studies in Den Haag nemen we bij voorbeeld alle colleges al op. De colleges worden doorgaans afgeschermd via Blackboard aangeboden aan de studenten voor wie ze bedoeld zijn.


In een gezamenlijk project zijn de faculteiten Archeologie, Geesteswetenschappen, Rechtsgeleerdheid, Wiskunde & Natuurwetenschappen en Sociale Wetenschappen een weblectures-dienst aan het definiëren. Met de komst van deze dienst zijn weblectures in de toekomst niet meer weg te denken.

Inmiddels is zaal 011 in het Lipsius uitgerust met een vaste opnameset die het mogelijk maakt om alle activiteiten in die zaal op te nemen zonder verdere tussenkomst van een assistent die de apparatuur bedient. Daarmee komt registratie van colleges op grotere schaal binnen bereik. Dus: wie een college in die zaal geeft dat geschikt zou zijn om als weblecture aan te bieden kan mailen naar Weblectures.

Nog nooit gezien hoe zo'n weblecture er dan uitziet? We hebben een college Wetenschapsfilosofie, gegeven door Victor Gijsbers (Wijsbegeerte) open gezet voor het grote publiek. U kunt het bekijken op de weblectures server.

Andere AV-vragen?

Ook voor vragen over het gebruik van digitale audio en video in het onderwijs kunt u terecht bij IFZ. De ontwikkelingen op dit gebied (vooral als het gaat om video) gaan op dit moment erg snel, er wordt steeds meer mogelijk, en ook in onze faculteit worden faciliteiten in het leven geroepen om het gebruik van digitale audio en video in het onderwijs mogelijk te maken. Als u met ideeën rondloopt, maar niet weet hoe u zoiets zou moeten realiseren, neemt u dan contact op met Rob Goedemans. Ook als u praktische problemen ondervindt bij het digitaliseren van uw videomateriaal kunt u contact opnemen met IFZ.

Laatst Gewijzigd: 05-08-2013