Interviews

Minderheden in het Midden-Oosten

Marginalisering, minderheden en graffiti: historica Tsolin Nalbantian (Midden-Oostenstudies) onderzoekt juist die aspecten van de maatschappij die geen onderdeel uitmaken van de geschiedenis.


Het Seneca-effect

Seneca walgde van stadgenoten die brood kauwend genoten van executies in het amfitheater en liet op het toneel zien hoe wreed geweld kan zijn. Nieuwe hoogleraar Latijn Antje Wessels onderzoekt wat klassieke auteurs bij hun publiek probeerden te bereiken.


Wat doet u met mijn belastingcenten?

Wat antwoorden geesteswetenschappers als iemand op een verjaardagsfeestje vraagt waar hun onderzoek goed voor is? Forum vroeg het ze. “Bijdragen aan een debat dat op feiten, niet op fabels is gebaseerd.”


Verder kijken dan je eigen postzegel

Historici, antropologen, archeologen en taalkundigen werken samen in het profileringsgebied Global interactions of people, cultures and power. Hoogleraar economische en sociale geschiedenis Leo Lucassen was medeverantwoordelijk voor de snelle start van dit profileringsgebied.


Vertrouwen in de politiek?

Henk te Velde over zijn profileringsgebied Political legitimacy: institutions and identities, waarin historici, rechtsgeleerden, politicologen en bestuurskundigen samenwerken.


“De universiteit is een feodaal systeem: hoogleraren en gewone burgers”

Deze zomer werd Rint Sybesma benoemd tot hoogleraar Chinese taalkunde. Een logische stap in zijn carrière, maar geen stap die je zomaar kunt zetten. Een gesprek over de 'blije' kanten van zijn vak, en de harde kanten van het systeem aan de universiteit: "Ik had geen zin om de rest van mijn tijd hier als tweederangs burger door te brengen."


Oprichter Forum Jaap de Jong stopt

Negen jaar geleden werd Jaap de Jong gevraagd door de toenmalige decaan, Wim Blockmans, na te willen denken over een faculteitsblad. Nu neemt Jaap de Jong afscheid van de redactie. "Ik moest de decaan uit de tent lokken." (Nieuwsbrief Forum, 15 september 2009)