Actueel

De kunst van overheersing zonder repressie

Hoe kregen de Arabieren het voor elkaar om gedurende 300 jaar een enorm, op islamitische leest geschoeid, rijk in stand te houden? Arabist Petra Sijpesteijn en haar team bestuderen dit, gesteund door een ERC Consolidator Grant, de komende vijf jaar. Ze doen dit aan de hand van correspondentie van gewone mensen.


Voorjaarsschoonmaak in gebouwen Geesteswetenschappen

Van 27 februari tot 28 april 2017 wordt er in de gebouwen van de universiteit een extra voorjaarsschoonmaak gehouden. Het idee is om je kamer dan een grondige schoonmaakbeurt te geven en hiermee de medewerkerstevredenheid te vergroten. Je wordt verzocht zoveel mogelijk spullen van te voren op te ruimen.


Een nevenfunctie naast uw baan? Prima, maar…

Veel medewerkers van de Universiteit Leiden verrichten nevenwerkzaamheden die wel of niet in relatie staan tot hun baan.  Dat is vooral positief want een universiteit hoort midden in de maatschappij te staan.  Maar niet alles kan.


Leo Lucassen benoemd tot lid KHMW

Leo Lucassen, hoogleraar Global Labour and Migration History en directeur onderzoek van het IISH, is op 18 februari 2017 benoemd tot lid van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW).


Vice-rector Hester Bijl: ‘Meer onderwijs op maat’

Ruim honderd dagen is ze in functie. Ze is enthousiast over wat ze tegenkomt op de universiteit, bruist van de energie en heeft veel plannen met het onderwijs. Een vraaggesprek met de ‘nieuwe’ vice-rector magnificus van de Universiteit Leiden, Hester Bijl.


ACPA onderzoeksproject gehonoreerd voor NWO’s Smart Culture

Zeven onderzoeksprojecten zijn gehonoreerd binnen het unieke onderzoeksprogramma Smart Culture – Kunst en Cultuur. De gehonoreerde onderzoeksprojecten hebben het doel verbindingen te leggen tussen innovatieve kunst- en cultuurpraktijken en wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken. Eén van de gehonoreerde projecten is Bridging art, design and technology through Critical Making van ACPA hoogleraar prof. dr. Janneke Wesseling en dr. Florian Cramer (Willem de Kooning Academy).


"Van preisoep tot herkansingen"

14 en 15 maart kun je je kandidaat stellen voor de Faculteitsraad. Maar waarom zou je dat doen en waarom is het belangrijk? Faculteitsraadslid Marten Jesse Pot vertelt over zijn ervaringen.


Ervaringen van docenten met blended learning gebundeld

Blended learning is een mix van online en offline onderwijs. Deze vrij nieuwe didactische aanpak vraagt veel van de docenten en er is veel te leren. Na vier jaar maakt de Universiteit Leiden in een boekje de balans op van een aantal projecten waarmee opleidingen en docenten die met blended learning aan de slag willen of zijn, hun voordeel kunnen doen.


Mark Rutgers stelt zich voor

What you see is what you get, zo omschrijft zijn omgeving onze nieuwe decaan Mark Rutgers die op 1 maart start bij onze faculteit. Voor sommigen van ons is hij een bekend gezicht, met de anderen hoopt hij gauw kennis te maken. Zijn eerste drie maanden staan in het teken van veel inlezen en vooral veel praten. Want de faculteit, dat zijn toch de mensen die er werken.


Wat staat er op de agenda van de Faculteitsraad?

Altijd nieuwsgierig geweest naar wat er tijdens de vergadering tussen de Faculteitsraad en het Faculteitsbestuur wordt besproken? De vergaderingen van de Faculteitsraad zijn openbaar. De eerstvolgende vergadering is op woensdag 8 maart van 15.15 tot en met 17.00 uur in Lipsius, zaal 2.08. Dit is de eerste overlegvergadering waarbij de nieuwe decaan, Mark Rutgers , aanwezig zal zijn. Op de agenda staat onder meer een update van het Plan van Aanpak Werkdruk.


Laat je inspireren door je collega’s tijdens lunchbytes

Ook dit semester organiseert ECOLe weer Lunchbytes waarin docenten vertellen over hun ervaringen met nieuwe online werkvormen in het onderwijs. Dit seizoen: social media, flipping the classroom, tussentijds toetsen en zorgen voor interactie tijdens college. De lunchbytes zijn gratis voor docenten van FGW en inclusief lunch. Ook Engelstalige medewerkers kunnen zich dit semester aanmelden.