Thu 29 October 2015 | WHAT's NEW?! | Milli Görüș en de bouw van de Westermoskee in Amsterdam | Kemal Rijken

On 29 October, Kemal Rijken delivered a lecture on Milli Görüș and the construction of the Westermoskee in Amsterdam in the lecture series "WHAT's NEW?! Current Research on Islam and the Middle East."

Milli Görüș en de bouw van de Westermoskee

Kemal Rijken heeft gesproken over de geschiedenis van politieke islam in Turkije vanaf 1969, met bijzondere focus op de politiek religieuze beweging Milli Görüș en haar oprichter Necmettin Erbakan. Daarbij is hij ingegaan op de relatie met de AK-partij van president Erdoğan en op de achtergrond van de uitbreiding van Milli Görüș naar Europese landen. Verder heeft hij een overzicht gegeven van de ontwikkeling van de organisatie in Nederland en haar interactie van met de Nederlandse overheid en andere organisaties. Enkele onderwerpen die daarin naar voren zijn gekomen waren: de bouw van de Aya Sofya moskee, de splitsing tussen Milli Görüș noord en zuid en de bouw van de Westermoskee. De situatie rondom de Westermoskee krijg speciale aandacht, met name hoe deze zich verhoudt tot het onderzoek dat minister Ascher heeft ingesteld naar Turks religieuze stromingen en organisaties (TRSO’s). Tot slot heeft Rijken de invloed van de huidige politieke ontwikkelingen in Turkije op Milli Görüș Nederland besproken.


Kemal Rijken

Kemal Rijken (1980) is journalist, schrijver en gespreksleider. Door de jaren heen werkte hij voor verschillende media, waaronder Metro, Trouw, Binnenlands Bestuur, dagblad De Pers en het AD. In 2014 schreef hij het boek ‘De Westermoskee en de geschiedenis van de Nederlandse godsdienstvrijheid’ en in 2012 maakte hij het boek ‘Roma’, over de geschiedenis van de Nederlandse Sinti en Roma. Voor het documentairefestival IDFA is Rijken actief als gespreksleider en op de Amsterdamse tv-zender Salto 1 maakt hij het politieke programma AmstelPolis. Tevens organiseert hij debatten voor debatcentrum De Balie in Amsterdam.

Rijken is geschiedkundige en politicoloog. Hij heeft zich onder meer gespecialiseerd in de thema’s politiek, bestuur en minderheden. Voor het blad Binnenlands Bestuur schrijft hij de column Mystery Burger, waarvan in 2014 een gelijknamige bundel uitkwam. Ook is hij voor een aantal online media actief, waaronder Jonet en The Post Online. Voor het laatste medium schrijft hij achtergrondartikelen over de Belgische politiek. Tevens is Rijken bestuurslid van de Vereniging Online Journalisten Nederland (VOJN).


WHAT's NEW?!

WHAT's NEW?! is a lecture series organised by LUCIS and the department of Middle Eastern Studies. The lecture series focuses on current research on Islam and the Middle East.

Laatst Gewijzigd: 24-11-2015