Maandag 9 november 2015 | Vijfde lezing LUCIS Journalist Fellow Sander van Hoorn | Lezingenreeks "Hét Midden-Oosten bestaat niet"

Op maandag 9 november 2015 zal LUCIS Journalist Fellow Sander van Hoorn een lezing geven over communicatie (ook wel: propaganda) in het Midden-Oosten. Deze lezing is de het laatste deel van een vijftal openbare lezingen onder de titel: "Hét Midden-Oosten bestaat niet." De lezing zal plaatsvinden in de Sterrewacht C104 om 15.00 uur, en zal worden gevolgd door een hapje en een drankje.

Hét Midden-Oosten bestaat niet

Voor veel mensen is het een regio waar met angst, met verveling, met onbegrip of onverschilligheid naar gekeken wordt. Waar revoluties mislukten. Waar een grote stroom vluchtelingen vandaan komt. Waar geweld altijd een overtreffende trap lijkt te kennen. Een regio waar het nooit goed lijkt te komen.

Hét Midden-Oosten. Dat je niet zomaar een groep totaal verschillende landen op een hoop kan gooien, snapt iedereen. Toch gebeurt het. Ook door beleidmakers. Terwijl er als je er dagelijks verslag van doet, eigenlijk maar één gevoel overheerst: wanhoop. Niets is ooit wat het lijkt. Net al je denkt dat je de verschillen mooi voor ogen hebt, gebeurt er iets, een nieuwsgebeurtenis of een eenvoudige ontmoeting, waardoor alles weer kantelt.

En anders is er altijd wel iemand met een goede complottheorie.

Het Midden-Oosten is een fractal, die als je maar genoeg inzoomt, net zo complex blijft. Deze serie van vijf lezingen is een persoonlijke zoektocht. Een aantal vragen waar je in de dagelijkse nieuwsstroom makkelijk aan voorbij gaat, maar waarvan het interessant is om juist even uit te zoomen en te kijken of een antwoord mogelijk is. Dus denk tijdens de lezingen vooral mee.


Communicatie (ook wel: propaganda)

De propaganda van IS werkt, die van Al Qaeda niet. Amerika is intrinsiek geloofwaardig, Iran niet. Hoe komt dat? Het probleem zit zowel bij de boodschapper, de boodschap als de ontvanger. Degene die daar slim mee omgaat, wint. En ook bij de NOS trappen we soms in de val. Woorden, en de daden die er uit voortkomen hebben altijd betekenis.

Sander van Hoorn

Sander van Hoorn (45) is Midden-Oosten correspondent voor de NOS. Sinds 2011 woont hij in Beirut, Libanon met zijn vriendin en hun twee dochters. Hij deed onder meer verslag van de protesten in Egypte, reisde naar de Golfstaten, Tunesië, Irak en Iran en was vele malen in Syrië. Van Hoorn studeerde Politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was jarenlang verslaggever, nationaal en internationaal voor het NOS Radio 1 Journaal.

Locatie: Sterrewacht C104, Sterrenwachtlaan 11, Leiden.
Tijd: 15.00-17.00 uur

Aanmelden is niet nodig, maar wees op tijd want er is maar een beperkt aantal plaatsen!

Laatst Gewijzigd: 02-10-2015