Terugblik op conferentie 'Law's pluralities' te Giessen

Van 6 tot en met 9 mei werd in Giessen, aan de Justus-Liebig-Universität, de conferentie Law's pluralities gehouden. Zeer interdisciplinair op het gebied van literatuur, kunst & recht.

Frans Willem Korsten doet verslag.


Succesvol LUCAS-panel

Op deze conferentie presenteerde zich ook een heel LUCAS-panel, bestaande uit Thomas Bragdon, Gerlov van Engelenhoven en Tessa de Zeeuw, die hun panel hadden georganiseerd onder het thema 'de monsterlijkheid van het recht'. Zowel inhoudelijk als formeel hielden ze alledrie een prachtige presentatie. Het panel maakte indruk, dusdanig dat er meteen gesprekken en contacten uit voortkwamen, dat Gerlov en Thomas gevraagd werden om aan het eind van de conferentie een korte reflectie te geven,  en met het gevolg dat een internationale grootheid als Peter Goodrich tijdens een wandeling tot diep in de middag met ze doorpraatte.

Leiden & Giessen

Er is tijdens de conferentie ook een nauwere samenwerking afgesproken tussen Leiden en Giessen, zodat de gesprekken over literatuur en recht gesprekken een breder internationaal kader krijgen.
Los van dat al was er een aantal wijze lessen te trekken:
- Het is een heel goed idee om structureler te werken met LUCAS-panels op internationale conferenties. De PhD's onderling bleken tijdens de conferentie een paar maal te hebben geoefend met hun presentatie en die ook inhoudelijk te hebben bijgesteld. Dat was een van de redenen van hun sterke presentatie (los natuurlijk van een goede voorbereiding).
- Gewoonlijk bestaan panels uit mensen die een beetje bij elkaar geraapt zijn en je moet altijd maar afwachten of dat panel klopt. Nu hielden de leden de regie meer in eigen hand, ze hadden een sterke formule en de praatjes resoneerden dan ook prachtig met elkaar, wat weer leidde tot een hoge kwaliteit van de discussie achteraf.
- Heel veel sterker kan Leiden of LUCAS zich niet presenteren als drie keer op rij de naam van het instituut wordt genoemd en het is drie keer op rij heel goed. Dan word je niet alleen bedankt met 'this was a fine Netherlandish panel', maar het leidt er ook toe dat mensen willen weten wat 'daar' nu zoal gebeurt.


Een kans…

Giessen ligt op ongeveer vijf uur reizen (iets boven Frankfurt), de Justus-Liebig-Universität is na een landelijke competitie voor de tweede keer achter elkaar door de regering uitgekozen om vijf jaar lang speerpunt te vormen op het gebied van de cultural studies. De universiteit kan dan ook per jaar rond de 13 PhD's aanstellen, heeft een internationaal netwerk voor wat heet 'cotutelles' (waarbij promoties gedeeld worden uitgevoerd over twee universiteiten) en kent een genereus uitwisselingsprogramma. De universiteit heeft behoefte aan internationale verbreding en wat Leiden te bieden heeft op het vlak van literatuur en kunst is zeer gevraagd. Een kans.

Laatst Gewijzigd: 07-07-2015