Gerard Unger gepromoveerd

Gerard Unger promoveerde op donderdag 5 september tot doctor in de Geesteswetenschappen [Typografie].

Zijn proefschrift over een nieuw letterontwerp is het resultaat van ‘verbeeldingskracht en vakmanschap’ en draagt de titel Alverata, hedendaagse Europese letters met wortels in de middeleeuwen.

Promotoren: Prof. dr. P.G. Hoftijzer en Prof. dr. A.H. van der Weel.


Vormgever en ontwerper

Unger was hoogleraar Typografische vormgeving aan de Universiteit Leiden van 2006 tot 2012. Hij is internationaal beroemd als vormgever en letterontwerper. Hij ontwierp letters voor kranten in binnen- en buitenland, bewegwijzering voor de ANWB en de Leidse letter voor het Academiegebouw van de Universiteit Leiden.

Inscripties

Unger: ‘Ik heb dat lettertype kunnen ontwikkelen dankzij jarenlange studie van romaanse inscripties en een nog langere praktijk als letterontwerper. En met verbeeldingskracht en vakmanschap.’

Nieuwsgierigheid

Unger gaat in zijn proefschrift op zoek naar een antwoord op de vraag of middeleeuwse elementen passen bij hedendaagse communicatie. Hij werd daarbij naar eigen zeggen gedreven door ‘nieuwsgierigheid en de wens het verleden te verbinden met het heden en zo een draad te vormen die in de toekomst doorloopt.’


Uitzonderlijk

Gerard Unger

Gerard Unger

Het is hoogst uitzonderlijk dat een hoogleraar pas na zijn emeritaat promoveert. Unger volgde de Rietveldacademie en werd zonder de doorgaans vereiste wetenschappelijke opleiding in Leiden aangesteld als hoogleraar. Dit vanwege zijn buitengewone kennis, kunde en inzichten op het gebied van de typografie.

Website Unger
De Leidse letter
Meer over de Alverata
Artikel in De Mare


Laatst Gewijzigd: 12-09-2013