Literatuur van Leidse studenten

Leidse studenten doen wel vaker aan literatuur: sinds 1985 zijn er diverse Leidse gastschrijvers geweest die tijdens hun werkgroepen les gaven in het zelf schrijven. Gerard Reve en Kristien Hemmerechts, bijvoorbeeld, spraken niet alleen over literatuur, maar zetten hun studenten zelf aan het werk. Net als Joke van Leeuwen, de Leidse gastschrijver in 2013.

Uitgave

Studenten schrijven voor de gastschrijver, maar dat leidt niet per se tot een publicatie. Joke van Leeuwen pakte het anders aan. In december 2013 presenteerde ze al een paar teksten van haar studenten tijdens een eigen ‘cabaratesk’ optreden, en afgelopen zomer maakte ze een selectie uit de teksten die het resultaat waren van haar gevarieerde schrijfopdrachten: dialogen, gedichten, korte personificaties, humoristische stijloefeningen, gemoderniseerde sprookjes en wat niet al. Ter gelegenheid van het dertigste gastschrijverschap kwam er ook een uitgave van: op 9 december jl. konden Joke van Leeuwen en Peter van Zonneveld (die zich jarenlang voor het Leidse gastschrijverschap heeft ingezet) het eerste exemplaar van Dit is de taal. Proza en poëzie van Leidse studenten in ontvangst nemen.


Debuut

Vaststaat dat Joke van Leeuwen veel plezier aan haar Leidse onderwijs heeft beleefd, want voor de presentatie van Dit is de taal kwam ze speciaal uit Antwerpen over. Bij de presentatie konden de studenten aldus ‘uit eigen werk’ voorlezen en ook Joke van Leeuwen liet enthousiast een paar stukken horen, waaronder een prachtig gedicht van Emmy Mesman: ‘Een liedje voor jou’.
Kortom, het debuut van 25 nieuwe vaderlandse auteurs?

Dit is de taal. Proza en poëzie van Leidse studenten.
Samenstelling Joke van Leeuwen. Leiden: Erato Educatief, 2014.
44 pp. ISBN 978-94-92165-00-8. Prijs: 5 euro.
Verkrijgbaar bij het secretariaat LUCAS: LUCAS@hum.leidenuniv.nl

Meer informatie

Laatst Gewijzigd: 08-01-2015