Actueel

" class="getfive" title="" alt="" />

U wordt automatisch doorgestuurd. Gebeurt er niets? Naar de nieuwe website.Terugkijken: Timo de Rijk bij de Universiteit van Nederland

Kijk hier de colleges terug die hoogleraar Design Timo de Rijk gaf in de week van 5 t/m 9 oktober bij de Universiteit van Nederland. In de colleges van De Rijk vind je antwoorden op vragen als: 'Hoe werd de Nederlandse huisvrouw bevrijd?' en 'Hoe stalen wij de fiets van de Britten?' Een must see!


26e Bert van Selm-lezing

Op donderdag 7 september 2017 zal in Leiden de zesentwintigste Bert van Selm-lezing plaatsvinden met de voordracht van prof. dr. Mary Kemperink (Universiteit Groningen) onder de titel: ‘Literatuur als mede-uitvinder van de homoseksuele identiteit’.


Zomerverbouwing op Van Eyckhof 3

Deze zomer werken LUCAS, Vastgoed en IFZ samen aan de verbouwing in de P.N. van Eyckhof 3. Op de eerste etage wordt een herkenbare en representatieve common room voor LUCAS gerealiseerd, met een vergaderruimte en werkkamers voor projectmedewerkers.


3 Veni's voor Leidse Geesteswetenschappers

Drie Leidse geesteswetenschappers hebben een Veni-subsidie van NWO in de wacht gesleept voor hun onderzoeksprojecten. De veelbelovende, pas gepromoveerde onderzoekers kunnen daarmee de komende drie jaar hun wetenschappelijke ideeën verder uitwerken. De Veni's zijn toegekend aan Lucien van Beek, Karwan Fatah-Black en Sigrid de Jong.


Nieuw hart voor LUCAS

De leden van LUCAS werken verspreid in diverse gebouwen op het Witte Singel-Doelencomplex. Bestuur en secretariaat hebben hun werkplek op de eerste etage van P.N. van Eyckhof 3 (gebouw 1165).


Vliegende start voor website Athena’s Angels

Op de nieuwe website Athena’s Angels stellen vier vrouwelijke Leidse hoogleraren ongelijke behandeling van vrouwen in de wetenschap aan de kaak. ‘Sinds de lancering zijn onze mailboxen ontploft’, vertelt Judi Mesman, hoogleraar gezinspedagogiek en een van de initiatiefnemers.


18 juni 2015: Frans Kellendonk en de andersheid

Frans Kellendonk (1951-1990) is de auteur van een klein oeuvre van grote betekenis. In romans als Mystiek Lichaam , novellen als De Nietsnut, en in essays over Vondel of Henry James liet hij zien niet alleen een fabelachtig stilist te zijn, maar vooral iemand die ons veel te vertellen heeft. Steeds gaat het Kellendonk om de vraag hoe we ons dienen te verhouden tot de 'ander': of de ander nu God is, een Egyptische schoonmaker of een travestiet in Birmingham: ' Liefde is de ander als subject erkennen, maar dat niet alleen, het is ook de ander zijn voorzover onze eigen subjectiviteit ons dit toestaat. Moraal is het geheel van strategische wegen leidend tot dit doel', schreef Kellendonk op zijn 22ste in een van zijn onlangs verschenen Brieven . Wat betekent dit voor de liefde, maar ook voor de gemeenshap en voor kunst?  Op donderdag 18 juni zullen neerlandici en literatuurwetenschappers zich gezamenlijk buigen over die vragen op een symposium over het oeuvre van Kellendonk. Deelname is gratis, voor leraren kan deze dag gelden als een nascholingsdag.


Start project A New History of Fishes

NWO heeft de uitslag van de ronde Vrije Competitie-aanvragen net bekendgemaakt. Paul Smith, hoogleraar bij de opleiding Frans, is als lid van LUCAS een van de drie wetenschappers binnen de Leidse Faculteit Geesteswetenschappen aan wie deze subsidie is toegekend.


Leidse boekhistoricus maakt leermodules voor Khan Academy

Boekhistoricus Erik Kwakkel heeft twee onderwijsmodules over het middeleeuwse boek beschikbaar gemaakt op het online leerplatform Khan Academy. Dit online onderwijsplatform werd in 2009 opgericht door Salman Khan en kent momenteel zo’n 10 miljoen unieke gebruikers per maand.


Literatuur van Leidse studenten

Leidse studenten doen wel vaker aan literatuur: sinds 1985 zijn er diverse Leidse gastschrijvers geweest die tijdens hun werkgroepen les gaven in het zelf schrijven. Gerard Reve en Kristien Hemmerechts, bijvoorbeeld, spraken niet alleen over literatuur, maar zetten hun studenten zelf aan het werk. Net als Joke van Leeuwen, de Leidse gastschrijver in 2013.


Werkgroep Photographic studies

Maartje van den Heuvel, onderzoeker en conservator fotografie aan de Universiteit Leiden, geeft komend semester een werkgroep voor studenten van de master Photographic Studies.