Actueel

Asian Studies studente Aurelie van ’t Slot nieuwe assessor Humanities

Op 1 september 2015 geeft assessor Sanne Grootveld het stokje door aan Aurelie van ’t Slot (22). Deze masterstudente zal dit academisch jaar als nieuwe assessor van Geesteswetenschappen de belangen van studenten in het faculteitsbestuur gaan behartigen. Wie is Aurelie van ‘t Slot? Even kennismaken met deze ambitieuze Vlaams-Nederlandse studente. “Assessor zijn lijkt me een uitdaging, ik heb er zin in!"


Heb jij je P binnen? Check Humanities Lab!

Als jij je P binnen hebt en nog een extra uitdaging zoekt voor je tweede jaar, check dan Humanities Lab. Humanities Lab is voor alle studenten die meer kunnen en willen naast hun reguliere programma. En je kunt je tot 1 september nog inschrijven om te starten in je tweede jaar!


Posterpresentaties van studenten over eigen afstudeeronderzoek

Op 4 juni hebben studenten in de kantine een posterpresentatie gegeven over hun bachelorscripties. Er waren informatieve en kleurrijke posters te zien over uiteenlopende onderwerpen in de letterkunde en cultuurkunde, van het Traité de la tolérance van Voltaire tot aan de romans van Houellebecq.


Franse onderscheiding voor Sjef Houppermans en Isabelle van de Calseyde

Sjef Houppermans en Isabelle van de Calseyde-Hatting hebben een Franse onderscheiding ontvangen voor hun uitzonderlijke verdiensten voor de Franse taal en cultuur. Zij zijn beide “officier de l’ordre national du mérite” geworden, een Franse orde van verdienste. Ze ontvingen de onderscheiding op 2 juni uit handen van de Franse ambassadeur, tijdens een receptie op de Franse ambassadeursresidentie in den Haag.


30-jarig Saint-Lazare met 8 Femmes op de planken

Docent Franse taal en cultuur Sjef Houppermans is al sinds de oprichting betrokken bij de toneelvereniging van de opleiding, Saint-Lazare . Traditiegetrouw speelt Saint-Lazare elk jaar een oorspronkelijk Frans stuk en treedt daarmee op in binnen- en buitenland. Dit maal staat de vereniging met het beroemde Franse mysterie 8 Femmes op de planken.  Sjef Houppermans zit in de regiestoel.


Het belang van vissenkunde

Paul Smith, hoogleraar Franse letterkunde, gaat met een team van promovendi, postdocs en collega’s van Naturalis onderzoeken wat de rol is van de ichtyologie (vissenkunde) in wetenschap, kunst en cultuur vanaf de 16e eeuw. Maar wat heeft vissenkunde met Frans te maken?


Hoe werken jouw keuzes door in je carrière?

Welke keuzes hebben eigenlijk impact op je carrière? En hoe werk je tijdens je studie slim aan de opbouw van je CV, zodat je direct na het afstuderen al nuttige ervaringen en contacten hebt? Je ontdekt het in de animatie ‘Jouw vooruitzicht op werk’.


Drie impromptus opgevoerd door toneelgroep Saint-Lazare

Zoals elk jaar heeft de enthousiaste toneelgroep Saint-Lazare een Franstalige toneelvoorstelling opgevoerd. De keuze ging dit keer naar drie improvisaties uit de bundel Sept Impromptus à loisir van René de Obaldia (1918- ) - een bekende Franse toneelschrijver en lid van de Académie Française - Edouard et Agrippine , Le sacrifice du bourreau en Le d éfunt . Drie korte toneelstukjes dus, boordevol grappige dialogen en smeuïge woordspelingen. 


Alumna Azinat Abubakari wint scriptieprijs

De Scriptieprijs 18e Eeuw gaat dit jaar naar alumna Franse taal en cultuur Azinat Abubakari. Haar helder geschreven scriptie over de wisselwerking tussen gender en ras in Franse literaire werken uit de late achttiende en vroege negentiende eeuw gooide hoge ogen.


Karène Sanchez genomineerd voor Leidse Onderwijsprijs

Welke docent kan studenten bijzonder goed motiveren of verweeft actueel onderzoek in zijn colleges? Het Leids Studentenplatform heeft de genomineerden bekend gemaakt voor de jaarlijkse Leidse Onderwijsprijs en Dr. Karène Sanchez, docente Franse taal en cultuur, is een van de kanshebbers.