Actueel

Posterpresentaties van studenten over eigen afstudeeronderzoek

Op 4 juni hebben studenten in de kantine een posterpresentatie gegeven over hun bachelorscripties. Er waren informatieve en kleurrijke posters te zien over uiteenlopende onderwerpen in de letterkunde en cultuurkunde, van het Traité de la tolérance van Voltaire tot aan de romans van Houellebecq.


Franse onderscheiding voor Sjef Houppermans en Isabelle van de Calseyde

Sjef Houppermans en Isabelle van de Calseyde-Hatting hebben een Franse onderscheiding ontvangen voor hun uitzonderlijke verdiensten voor de Franse taal en cultuur. Zij zijn beide “officier de l’ordre national du mérite” geworden, een Franse orde van verdienste. Ze ontvingen de onderscheiding op 2 juni uit handen van de Franse ambassadeur, tijdens een receptie op de Franse ambassadeursresidentie in den Haag.


25-26 June: Conference on Linguistic & Cultural Policies of European Countries

On the 25th till the 26th of June 2015, the conference 'The Linguistic and Cultural Foreign Policies of European Countries (18th-20th centuries)' will be held. A two day conference about how, in colonial times, European countries spread their language and culture outside their own borders, in many unofficial, sometimes informal ways, through missionaries, education and other means. Working languages: French and English.


Komt allen! Posterpresentatie voor afstudeerscripties Frans

Tweedejaars en andere geïnteresseerden opgelet! Op donderdag 4 juni van 15 tot 17 u staan derdejaars studenten Frans klaar met een poster om hun afstudeerproject aan je te presenteren. De ideale gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje meer te weten te komen over het onderzoek dat ze gedaan hebben, en te horen hoe het schrijven van een eindwerkstuk in zijn werk gaat.


Masterlanguage-dag Frans

Op 22 mei 2015 vindt in Leiden de Masterlanguage-dag voor Frans plaats. Deze Masterlanguage-dag biedt een inhoudelijk programma op het gebied van de Franse taal, literatuur en cultuur.


30-jarig Saint-Lazare met 8 Femmes op de planken

Docent Franse taal en cultuur Sjef Houppermans is al sinds de oprichting betrokken bij de toneelvereniging van de opleiding, Saint-Lazare . Traditiegetrouw speelt Saint-Lazare elk jaar een oorspronkelijk Frans stuk en treedt daarmee op in binnen- en buitenland. Dit maal staat de vereniging met het beroemde Franse mysterie 8 Femmes op de planken.  Sjef Houppermans zit in de regiestoel.


CV-check tijdens het Humanities Career Event

Is jouw CV wel zo goed als je denkt? Kan jouw Curriculum Vitae eigenlijk nog wel een kritische blik gebruiken? Kom op 9 april naar het Humanities Career Event en laat je CV checken door de dames van de Loopbaanservice!


Schrijftip #3: zorg voor een goede onderzoeksvraag

Een goede afbakening van je onderzoeksvraag is de sleutel tot succes. Als je hoofdvraag te breed is ben je nooit in staat om die volledig te beantwoorden en organiseer je dus bij voorbaat je eigen teleurstelling. Een te nauw geformuleerde vraag leidt tot een oppervlakkig en oninteressant werkstuk.


Het belang van vissenkunde

Paul Smith, hoogleraar Franse letterkunde, gaat met een team van promovendi, postdocs en collega’s van Naturalis onderzoeken wat de rol is van de ichtyologie (vissenkunde) in wetenschap, kunst en cultuur vanaf de 16e eeuw. Maar wat heeft vissenkunde met Frans te maken?