Tentoonstelling Tussen Kunst en Kiek

De 19e-eeuwse fotograaf Israël Kiek vereeuwigde vele Leidse studenten. Een expositie in de Oude UB (8 oktober tot half december) is gewijd aan zijn werk. Heeft u antieke foto’s? Neem ze mee op de Fotokijkdag. Misschien is het een echt kiekje!

Groepsfoto’s studenten

Israël David Kiek (1811-1899) werd beroemd om zijn groepsfoto’s van studenten die hij liet poseren in opvallende opstellingen, bijvoorbeeld in een dakgoot of op een keukentrap. Hij maakt die dikwijls ’s nachts, als dronken studenten bij hem aanbelden en op de foto wilden. Kiek werd een begrip en het woord ‘kiekje’, een pretentieloze en snel gemaakte foto, is naar hem vernoemd.

De expositie toont foto’s van Kiek uit de collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden, van het Academisch Historisch Museum en uit de archieven van studentenvereniging Minerva en Erfgoed Leiden en Omstreken

Fotokijkdag

Vermoedelijk bevinden zich nog veel meer foto's van Kiek in archieven van families waarvan leden traditiegetrouw in Leiden studeerden. Op de Fotokijkdag op 24 oktober is iedereen van harte welkom in de Oude UB om oude foto’s voor te leggen aan een team van experts. Zij kunnen een schatting geven van de historische en eventueel geldelijke waarde.

De experts zoeken in het bijzonder naar foto’s van Kiek, maar andere oude foto’s (tot 1945) zijn ook welkom. De deskundigen zijn:

  • Flip Bool, fotohistoricus

  • Maartje van den Heuvel, conservator fotografie van de Universiteit Leiden 

  • Willem Diepraam, erkend taxateur voor fotografie

Aanmelden voor de Fotokijkdag kan via fotokijkdag@photofestivalleiden.com.

 


De tentoonstelling Tussen Kunst en Kiek maakt deel uit van het Internationaal Foto Festival Leiden.

Tussen Kunst en Kiek
Oude Universiteitsbibliotheek, Rapenburg 70, Leiden
8 oktober – half december 2015

Open tijdens kantooruren van 8.00 tot 18.00 uur. Gratis entree

 

Fotokijkdag Tussen Kunst en Kiek op 24 oktober 13.00 - 17.00 uur.  


(29 september 2015 - LvP)

Zie ook

Laatst Gewijzigd: 29-09-2015